Projecten

 Afscheid Elle Reumerman 

Logo Stichting SUVONO

Help Stichting Suvono; sluit hier uw reisverzekering af!
 Projecten
Afscheid Elle Reumerman

Wat heb ik genoten van mijn verblijf midden in de Kampong. Het was een belevenis die ik niet snel zou vergeten. Alle buren waren al snel op de hoogte van mijn komst en ik werd door iedereen hartelijk begroet. Voor ik goed en wel ingericht was stond de kar met eten al voor mijn deur en aten we met z'n allen soep (bakso). Alles was prima georganiseerd ik had gelijk een grote fles water en een eigen gaspit om wat te kunnen koken. Okee Rumah Impuls was nog niet helemaal af, de werkmannen waren dageljks hard bezig dat gaf wel eens een ongemakje maar ach ... mij heeft het niet gestoord.

En daar zat ik dan ... op mijn eigen stekje midden in de Kampong! Lekker op een stoel rond te kijken en ja er is veel te zien daar. De mensen zijn straatarm maar o zo vindingrijk. Dat ze met gemak met vijf personen op de bromfiets stappen was al gauw gewoon. Of 15 kippen achter op de brommer, grote bamboe stokken voor de verbouwing op de betjak alles kan. De mensen zijn o zo vindingrijk.

Maar wat me iedere dag weer opviel was de vriendelijkheid waarmee ik bestookt werd, er liep echt niemand voorbij zonder even te groeten of zijn best te doen voor een praatje. Ik was toch een vreemde eend in de bijt, blanken zie je niet veel in de Kampong en die er dan ook nog wonen! Maar voor mij was het een grote uitdaging, ik ging iedere dag even langs bij mijn buurvrouwen Tien en haar moeder, Tien is verstandelijk gehandicapt en haar dik 80 jarige moeder zorgt voor haar.

Ze wonen in een soort gangetje met aangestampte aarde als vloerbedekking en er staat een oude bank en een bed. Maar wat waren ze blij dat ik iedere dag even aan kwam. Koffie kreeg ik niet want ze zijn straat arm, maar voor mij was dat geen punt, nam ik toch gewoon koffie mee, nou en dat werd zeer gewaardeerd. Daarna nam ik iedere dag wat lekkers en of gezonds voor hen mee.

Mijn huis was echt het middelpunt in de buurt. Alle kinderen die gesteunt worden door mensen van de stichting kwamen regelmatig even buurten. Even een koekje bij mij halen of een spelletje (dat ik nu nog niet snap) bij mij laten zien. En iedere maand komen ze met z'n allen eten! Het was een drukte van belang in Rumah Impuls. en ik zat er heerlijk tussen te genieten, al die vrolijke snoetjes die heerlijk zaten te smullen van hun bordje rijst en kip.

En wat doet de stichting veel voor de kinderen want tussen door, werden er nog een paar t-shirts gepast en weggegeven kregen alle kinderen nog een leuk etiutje mee. En als laatstste en allerbelangrijkste kregen ze allemaal een emvoloppe mee met geld. Ik vond dat echt heel bijzonder om te zien, hoe ze allemaal netjes op hun beurt wachten, en daarna met een big smile op hun gezicht vertrokken. En een dikke pluim voor Pipiet en Fatima die dit allemaal zo keurig organiseren!

Mijn werk bij Bakti Luhur, waar ik de methode van Lilly Nelson geintroduceerd heb voor meervoudig verstandelijk gehandicapten kinderen, is een groot succes geworden. Lilly gaat er van uit dat actie een reactie uitlokt. Kort gezegd beweegt een kind weinig tot niets toch als hij op de plank ligt trilt en versterkt de plank deze beweging zodat het kind voelt dat zijn beweging iets doet. Daar door krijgen ze meer lichaam besef dat weer uitlokt tot meer, zoals meer besef van hun omgeving ze worden dus aleter en gaan meer bewegen.

En met de grote steun van de stichting en het doorzettings vermogen van Pim is het gelukt!! Een paar dagen voor ik vertrok hebben we de eerste twee resonatieplanken gebracht en de kinderen genoten. En als het mee zit is dit pas het begin! Wat een verschil met de eerste keer dat ik kwam, alle kinderen lagen maar een beetje in het niets te staren. En toen ik weg ging was het er een drukte van jewelste, de kinderen op de planken druk bewegingen maken en lachen. Zelfs de wat moeilijk te activeren zusters waren er gezellig mee in de weer. Ik moest er echt een traantje bij weg pinken!!! Wat een schitterend gezicht!

Natuurlijk heb ik nog veel meer gedaan en te vertellen maar daar is niet genoeg ruimte voor.

Ik dank de stichting met in het bijzonder Pim en zijn gezin, voor deze schitterende weken in Malang!

Elle Reumerman

Aanvoer bouwmaterialen met de becak.
Aanvoer bouwmaterialen met de becak.

Eindelijk zijn er dan resonantie-planken.
Eindelijk zijn er dan resonantie-planken.

Elle Reumerman bij de resonantie-plank.
Elle Reumerman bij de resonantie-plank.

Fatima en Pipiet.
Fatima en Pipiet.

Samen eten.
Samen eten.

Gebruik van de resonantie-planken.
Gebruik van de resonantie-planken.

Gebruik van de resonantie-planken.
Gebruik van de resonantie-planken.
suvono.nl · online doneren · © 2005-2023

3,627,448 pageviews