Cultuur

 Sinar Baru Dans-collectief 

Logo Stichting SUVONO

Help Stichting Suvono; sluit hier uw reisverzekering af!
 Cultuur
Sinar Baru Dans-collectief

Al sinds 1994 is Pim Vroegop bezig om Indonesische danseressen tot de top te laten behoren. Zo begon hij met een jonge Balinese van het strand, Ni Wayan Sukerti. Hij stuurde haar naar een beroemde dansschool in Denpasar, liet prachtige foto's en schilderijen van haar maken en kon haar op de Pasar Malam Besar te Den Haag in juni 1995 al presenteren in Nederland. Al direct haalde ze vele voorpagina's van kranten en tijdschriften.

Ook de grote kunst-veilinghuizen in Amsterdam bejubelde haar als een groots model voor kunstschilders en zelfs een schilderij dat ons bestuurslid Harry van Kleef van Sukerti maakte, bracht op een veiling van Sotheby's aan het Amsterdamse Rokin, een fors bedrag op. Het leek er even op, dat Sukerti net zo beroemd zou worden als Ni Nyoman Pollok, de vrouw van de Belgische schilder Le Mayeur.

Vooral de op Bali wonende schilderes Diany maakte tientallen schilderijen van haar. Ansichtkaarten op Bali met een afbeelding van Sukerti erop werden bijzonder goed verkocht. In Nederland regende het boekingen voor optredens.

Foto van twee danseressen van Sinar Baru.
Foto van twee danseressen van Sinar Baru.

Maar het pakte anders uit. Sukerti besloot in 1998 om in Nederland te blijven, te trouwen en kinderen te krijgen. Het was over en uit met haar carrierre, iets wat Pim Vroegop wel voorzag. Voor speciale gelegenheden kan zij nog wel eens optreden en zodoende mag zij nog wel tot de Sinar Baru Group worden gerekend.

Helemaal opnieuw vanaf het begin, vond hij in een dorp bij Petang,midden Bali, een jonge arbeidster (werkzaam als sjouwster bij een bouwbedrijf) Ni Nyoman Sunadi. In 1998 kreeg zij haar eerste lessen in Balinese dansen. Een jaar later stond zij al op de Nederlandse podia. Zowaar danste zij nog mooier dan Sukerti en poseerde nog met meer passie voor schilders, beeldhouwers en fotografen.

In 1999 vloog zij drie keer op en neer van Denpasar naar Amsterdam voor optredens. Tussen 2000 (toen zij werd uitgeroepen tot Balinees danseres van het Millenium) en 2003 kwam zij nog 5x naar Nederland. Overal trad zij op, tot in Spanje toe. Ook kreeg zij haar eigen website.

Bewust had Pim Vroegop de naam Sinar Baru Group uitgekozen, want hij wist, dat ook Nyoman niet lang meer als vrije danseres zou blijven rondlopen en dat ook zij zou kiezen voor een gezin. In 2004 moest Nyoman haar volgend bezoek aan Nederland uitstellen wegens ziekte van haar vader en haar zus. Zo kwam ze ook in die tijd een jonge Balinees tegen, die met haar trouwde.

Inmiddels heeft Nyoman een zoontje, waar zij al haar tijd aan besteed. Toch hoopt Nyoman in de toekomst weer te gaan optrden in Nederland (en elders) en daarom behoort zij ook nu nog tot de Sinar Baru Group.

In de periodes dat Sukerti op Bali was (tussen 1995 en 1998) en Sunadi ook (tussen 1998 en 2003) waren er in Nederland nog voldoende danseressen beschikbaar, die voor korte - of langere tijd in Nederland verbleven (studie,werk of een relatie). Deze danseressen sloten zich aan bij de Sinar Baru Group, zoals Ni Made Aniyadi, Ni Ketut Aning, Agustina en nog vele andere. Ook de Balinese danseres Ni Ketut Agung, uit Negara, West Bali, haalde Pim in 1999 naar Nederland.

"Sinar" is een lichtstraal of schittering, glans ook. "Baru" is nieuw. Deze danseressen waren dat dus heel toepasselijk in Pim's leven.

Inmiddels is het Sinar Baru-danscollectief geintegreerd in de stichting. Omdat de stichting zich bezig houdt met de wijk Sukun in Malang (Java) zijn inmiddels ook Javaanse danseressen aan het collectief toegevoegd. Voor iedere gelegenheid is het wel leuk om een danseres te laten optreden, ook bij een verjaardag of jubileum. Duur is dat helemaal niet, vooral als u bedenkt, dat u ook prachtige foto's kunt maken,om belangrijke familie-gebeurtenissen vast te leggen.

U kunt een of meerdere danseressen (ook dansers op verzoek) boeken via onze stichting. De kosten voor 1 tot 2 dansen @ 10 minuten kosten ca. 150 euro. In Sukun is een dansschool opgezet voor Javaanse dansen, vooral de specifiek Malangse maskerdans. Regelmatig hopen we in Nederland iemand uit Sukun te kunnen laten optreden, die dan natuurlijk ook tot het Sinar Baru Danscollectief behoort.

Indien u denkt om eens een danseres uit te nodigen voor een optreden, aarzelt u dan niet en neem contact met ons op.
suvono.nl · online doneren · © 2005-2024

3,896,969 pageviews