Foto's

 14 december 2014: Candi Badut en L.K.S. 

Logo Stichting SUVONO

Help Stichting Suvono; sluit hier uw reisverzekering af!
 Foto's
14 december 2014: Candi Badut en L.K.S.

Op ongeveer 40 minuten rijden van Sukun ligt een van de oudste tempels in Indonesie, gebouwd in de 7e eeuw en opgedragen aan Godin Shiva. Op een hoogte van ca. 500 meter, aan de voet van het Kawi-gebergte, bij de Kali Metro.

Toch komen er maar weinig bezoekers en wordt er veel te weinig bekendheid aan gegeven. De tempel werd pas in 1923 ontdekt door E.W. Maurenbrechter. Ook deze tempel werd - bij de opkomst van de Islam - totaal verwoest.

De Badut-tempel werd zo goed mogelijk weer opgebouwd tussen 1925-1926. In het onafhankelijke Indonesie verminderde de belangstelling in het historisch erfgoed. Bezoekers kwamen met allerlei attributen om hun naam in de stenen te kerven van de tempel. Vooral in de jaren '60.

Bij de snelle opkomst van het toerisme in de jaren '70 werd er ook weer beter gelet op de tempels. De tempel ligt op een stukje grond van 2000 m2. Aangrenzend ligt een stukje grond van een arm gezin. Wonende in een van de meest schamele huizen in de hele omtrek.

Stichting L.K.S. (Lembaga Kotakota Suvono) houdt zich ook bezig met conservatie van historisch erfgoed en daardoor werden wij benaderd om te helpen denken over de exploitatie van de aangrenzende grond. Een kijkje in die schamele woning bracht ons al op een paar ideeen.

Achterin troffen wij aan een traditionele Indonesische etenskar (voor een verkoper van hapjes op straat) een grobak (ossenkar) voor o.a. transport van stenen en dakpannen, een koperen gong (voor gamelan), etc.

Op deze grond zou een traditioneel dorpje kunnen worden gebouwd van vier of meer huisjes, waar een hapje en een drankje wordt geserveerd, waar traditionele ambachten te zien zijn, waar gamelan te beluisteren valt en div. dansen te zien zijn (met als decor de Badut-tempel) . En een leuke souvenier-shop natuurlijk.Denkt u mee, of wilt u investeren, neemt u dan met ons contact op. Stichting Lembaga Kotakota Suvono , Sukun Malang.
suvono.nl · online doneren · © 2005-2023

3,792,239 pageviews